Bestratingen

TOEPASSINGEN IN BETON, KERAMISCH EN NATUURSTEEN

Bestratingen voor tuin & terras in vele vormen, kleuren en

stijlen

Er is een ongelooflijk grote keuze in bestratingsmaterialen. U kunt denken aan nieuwe bestrating voor uw terras, oprit of tuinpad. Belangrijk is dat gekozen wordt voor de juiste verwerking door op en top vakmensen.

Wij adviseren u graag en zullen onze kennis koppelen aan uw wensen om zo te komen tot een uniek totaalplaatje. Harmonie met uw complete tuin is hierin uiterst belangrijk.

Het aanbod in materialen is zo groot dat toepassingen van verschillende materialen en soorten kan leiden tot verrassende creaties.

Bestratingen

Bestratingen zijn een wezenlijk onderdeel in de tuin, denk hierbij aan de oprit, de entree bij de voordeur, een achterom, en natuurlijk terrassen in de zon en in de schaduw en we vergeten natuurlijk ook de paden in de tuin niet denk hierbij aan een pad naar uw schuurtje of Overkapping en natuurlijk een mooi wandelpad ook in de kleinere tuin. Bestratingen kunnen we onderverdelen in een aantal hoofdgroepen harde dichte bestratingen, een waterdoorlatende bestrating, of een half verharding in de vorm van grind, boomschors of houtsnippers dit allemaal in diverse soorten en afmetingen verder zijn er natuurlijk de houten vlonders met hun voor en nadelen en de hout composiet vlonders. Nog een belangrijk onderdeel van de bestratingen is de afwatering ofwel waar blijf ik met het water na een HEVIGE-regenbui, iets wat steeds meer voorkomt. We worden allemaal geconfronteerd met het milieu, gemeentes maken steeds meer gebruik van een gescheiden systeem voor de afvoer van ons rioolwater. Maar ook kunnen wij zelf hier een steentje aan bijdragen, door een systeem waarbij in de stenen openingen zitten waardoor het regenwater weer in de bodem verdwijnt, dit kan op meerdere manieren ook middels de zogenaamde infiltratiekratten en putten. Ook kunt u denken aan een put waarin u het water opvangt en waar u later weer de tuin mee kunt sproeien, in België en sommige plaatsen in Nederland is dit al verplicht.

SOORTEN BESTRATING EN HALFVERHARDING

Gebakken stenen

Vroeger werd veel gebruik gemaakt van gebakken klinkers, dit is een prachtig product wat zowel bij oude landhuizen en boerderijen werd en nog word gebruikt, maar ook bij een super strakke of moderne woning is het een schitterend product, een nadeel hiervan waren de vele voegen en daardoor veel onkruid en ook mieren, dit kan makkelijk worden ondervangen door de stenen te straten in gestabiliseerd zand (hier kom ik verderop terug) en op te voegen (ook hier kom ik verderop op terug).

Betonstenen en tegels

Daarna zijn de Betonproducten in opmars gekomen eerst de kleinere stenen denk hierbij aan de waal/dik en klinkerformaten maar ook de coblestones, deze producten worden nog vaak gebruikt mede omdat ze prijstechnisch aantrekkelijk zijn. De laatste jaren zien we een trend naar grotere stenen, we begonnen met 30×30 cm inmiddels is dit uitgebreid tot tegels van 120×240 cm. En zelfs nog grotere die op de gewenste afmetingen voor u worden gemaakt.

Half verhardingen

Het woord zegt het al het zijn materialen waaronder grind steentjes in diverse kleuren en afmetingen, een mengsel van grind met korrelgrootte van 0/8 mm aangevuld met leemhoudend zand dat na verwerking een vrij harde bodem vormt, een nadeel is dat het bij nat weer makkelijk aan je schoenen blijft plakken. De opritten en paden hadden als groot nadeel dat de grind niet vastlag en je er zelfs met een fiets zogenaamde sporen in reed, dit probleem kunnen we tegenwoordig goed opvangen door een vaste onderlaag te maken van gebroken puin met een laagje grof zand en hierop de honingraatmatten, voordeel hiervan is dat de afwatering weer op een duurzame manier in de bodem verdwijnt. De goedkoopste oplossing zijn paden van houtsnippers (wel elk jaar aanvullen) gewone boomschors (rot in 2 tot 3 jaar) terwijl de echte Franse boomschors wel 4 tot 5 jaar mee gaat. Vlonders Iedereen kent natuurlijk onze vlonders in hardhout of geïmpregneerd hout, het grote nadeel van deze twee is het splinteren en het spiegelglad worden, bovendien is het hardhout niet goed voor de natuur (kappen van regenwouden) en het geïmpregneerde hout heeft ook maar een beperkte levensduur. Als alternatief is hiervoor het zogenaamde composiet ontwikkeld (kijk hiervoor op de site van www.plastica.nl onder het hoofdstuk Neowood. Dit is in een aantal kleuren en breedtes leverbaar is makkelijk te verwerken splintert niet is makkelijk schoon te maken en ideaal om met blote voeten te belopen, wat weer ideaal is rondom een zwembad of jacuzzi.

Natuursteen

Doordat de betonstenen en tegels na een aantal jaren vergrijsden zijn wij gaan zoeken naar alternatieven, en kwamen terecht bij natuursteen, dit is een aantal jaren een hit geweest maar onder meer door de prijs en ook doordat een aantal soorten niet mooi bleven en zelfs ook spekglad konden worden is natuursteen voor buiten echt op zijn retour.

Verwerking van bestratingsmateriaal

Door diverse hoveniers en stratemakers worden offertes gemaakt met de omschrijving gestabiliseerd zand!!!!!! Let altijd op en vraag wat men daar mee bedoeld, veel bedrijven maken op locatie een ondergrond van gewoon straatzand strooien er een paar zakken cement over harken het door
de bovenlaag en leggen hier hun tegels of stenen op!!!!!! Dit is echter geen gestabiliseerd zand, er zijn twee methodes afhalen van gestabiliseerd bij een betoncentrale met minimaal 125kg. Cement per m3, of zelf draaien in een speciemolen in een verhouding van 20 scheppen zand en 4-5 scheppen cement, het nadeel van de tweede methode is dat droog zand en cement slecht gemengd en dat de cement allemaal bolletjes worden.
Verder is het belangrijk om de tegels aan te branden, (een dun laagje tegellijm op de onderkant van de tegel smeren en dit dan op het gestabiliseerd zand te leggen en aan te kloppen, of je maakt een bedding van gestabiliseerd zand daar leg de tegel droog op en klop hem aan, haal de tegel weg met een zuignap zodat de ondergrond mooi vlak blijft gooi hier een laagje cementwater overheen (het hele oppervlak) leg de tegel er weer op en klop hem
weer aan. Voegen van de tegels; Het beste is om de tegels met een voegje te leggen, voordelen zijn het opvangen van maatverschillen in de tegels en ook zorg je er tevens voor dat je voegje minimaal 3 mm. Breed is zodat er voldoende voegsel in kan, ons advies is om gebruik te maken van een
waterdoorlatende voeg meestal 1 component die je makkelijk met voldoende water kunt aanbrengen.

Keramische tegels

De laatste jaren hebben de fabrikanten van keramische tegels hun producten dusdanig aangepast en verbeterd dat we kunnen spreken van een echte TREND.
De originele keramische tegels zijn vrij dun meestal 1,5 tot 3 cm dik, deze tegels dienen ofwel op een gladde betonvloer gelijmd te worden (wat het vrij duur maakt) maar wel een perfect eindresultaat geeft of in gestabiliseerd zand te worden gelegd, en daarna gevoegd. Om de tegels gewoon in het zand te kunnen leggen zijn er ook een aantal leveranciers die de keramische tegels aanbieden op een betonlaagje waardoor de tegels 4 tot 5 cm dik zijn.
Het assortiment is in een paar jaar ontzettend uitgebreid niet alleen wat betreft de afmetingen vanaf 20×20 cm oplopend naar 160×160 cm, maar niet alleen de afmetingen maar ook de kleuren en designs zijn bijna onbeperkt strak glad, ruw met gebrokkelde kanten banen met houtstructuur voor eenieder is er wel iets bij.

Voorbeelden